Οικισμός Χερρόνησος

Ο γραφικός οικισμός της Χερρονήσου δημιουργήθηκε πάνω στα ίχνη, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν τα περίφημα καμίνια της, χαρακτηριστικότατο στοιχείο στη Σίφνο, που φημίζεται από την αρχαιότητα ακόμη για τα αξεπέραστα κεραμικά της. Μπορεί σήμερα τα κάτασπρα, φρεσκοασβεστωμένα, τετράγωνα σπιτάκια, με τις πρωτότυπες, πήλινες καμινάδες, τους φλάρους, να έχουν αντικαταστήσει τα καμίνια αλλά κάποιοι σκόρπιοι και σκεπασμένοι πια φούρνοι είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του παρελθόντος. Το ίδιο και ο αποψιλωμένος λόφος που κλείνει από τις τρεις μεριές τη Χερρόνησο.

Οικισμός Χερρόνησος

Σύμφωνα με τους κατοίκους τα δέντρα του λόφου αλλά και της γύρω περιοχής έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα στα καμίνια προς χάριν της κεραμικής.


Η Χερρόνησος μπορεί να υποσχεθεί απόλυτη ηρεμία και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την υπόσχεση της. Ωστόσο αν δεν μπορείς να απαρνηθείς την τεχνολογία καλύτερα να μην την επιλέξεις για παραθέριση και να περιοριστείς σε επισκέψεις, τις οποίες σου συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ο λόγος: πρόσφατα απεγκαταστάθηκε η κεραία κινητής τηλεφωνίας και το κινητό σου θα παραμείνει πεισματικά νεκρό, όπως και οι υπηρεσίες mobile internet. Βεβαία αν παρόλα αυτά επιμείνεις να καταλύσεις στη Χερρόνησο, σου έχω λύση: μια βολτούλα μέχρι την Απολλωνία, όπου μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιήσεις είτε το δημόσιο, ασύρματο ίντερνετ του Δήμου είτε το ιδιωτικό ασύρματο το οποίο διαθέτουν πολλές καφετέριες.

στη Χερρόνησο μπορείς να φτάσεις με δύο τρόπους. Αν η αφετηρία σου είναι το λιμάνι στις Καμάρες παίρνεις το δρόμο, που ναι μεν στο χάρτη αποτυπώνεται με πορτοκαλί, που παραπέμπει σε χωματόδρομο αλλά ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα και είναι απόλυτα ασφαλής και γρήγορος, αν και χρειάζεται προσοχή. Η απόσταση είναι μόλις 10 χλμ και αφού φτάσεις στο Τρουλλάκι στρίβεις αριστερά και μετά από λίγα λεπτά κατηφορίζεις στο ψαροχώρι. Η δεύτερη διαδρομή έχει αφετηρία τη Χώρα της Σίφνου, την Απολλωνία και η απόσταση είναι 14 χλμ, σε ασφαλτοστρωμένο και καλά διατηρημένο δρόμο.

Η βόλτα σου μέχρι τη Χερρόνησο εκτός από το κολύμπι σε μία παραλία, που χάρη στη στενή της μπούκα, γίνεται πάντα σε γαλήνια και πεντακάθαρα νερά θα είναι και για να απολαύσεις το φρεσκότατο ψάρι, όπως επαίρονται οι κάτοικοι, στις δύο παραδοσιακές ψαροταβέρνες του οικισμού.

Σίφνος Οικισμός Χερρόνησος Φωτογραφίες

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΕΡΟΝΗΣΟΣ