Παραλία Χερρόνησος

Όταν το μυαλό σου λαχταρά ηρεμία, το σώμα σου ξεκούραση και τα κέφια σου φρέσκο ψάρι η επιλογή σου μπορεί να είναι μόνο μία: Χερρόνησος στη Σίφνο. Καταμεσής του Αιγαίου, στις βορινές ακτές του νησιού, η Χερρόνησος σου εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ένα ακόμη δωράκι: θάλασσα λάδι ακόμη κι όταν τα μελτέμια του Αιγαίου κατασπαράζουν τις υπόλοιπες κυκλαδίτικες παραλίες.

Παραλία Χερρόνησος

Η γραφική Χερρόνησος, ο μικροσκοπικός, κατάλευκος οικισμός, που αντικατέστησε τα καμίνια των παραδοσιακών αγγειοπλαστών, βρίσκεται μόλις 10 χλμ από το λιμάνι των Καμαρών, αν ακολουθήσετε το νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που στους χάρτες παρασταίνεται ακόμη ως χωματόδρομος. Ο δρόμος ανεβαίνει μέχρι το Τρουλλάκι και συνεχίζει αριστερά προς Χερρόνησο. Αν βρίσκεσαι ήδη στη Χώρα της Σίφνου, την Απολλωνία, η απόσταση είναι μόλις 14 χλμ σ’ ένα πολύ καλό, ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Η παραλία της Χερρονήσου είναι ιδανική για χαλαρές οικογενειακές διακοπές, αφού μπορείς ελεύθερα να αφήσεις τα πιτσιρίκια σου να τριγυρνούν στην παραλία, καθώς δεν φτάνουν κάτω τα αυτοκίνητα. Ο κολπίσκος είναι μικρός και η μπούκα του επιτρέπει την απρόσκοπτη δίοδο μόνο των ψαροκάικων κι όχι των ρευμάτων, με αποτέλεσμα να αναρωτιέσαι αν κολυμπάς στο Αιγαίο ή σε λίμνη.

Ομπρέλες και ξαπλώστρες στημένες δε θα συναντήσεις αλλά δεν είναι και απαραίτητες. Τα αλμυρίκια, σταθερή αξία στα κυκλαδονήσια, είναι πάντα έτοιμα να σου προσφέρουν την παχιά τους σκιά ενώ σε μια γωνία πήρε το μάτι μου ξαπλώστρες ντανιασμένες, τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν δεν αρέσκεσαι στο στυλ «πετσέτα και ψάθα στην άμμο».

και όπως ήδη μαρτύρησα η Χερρόνησος είναι μια αμμουδερή παραλία με ελάχιστα, κατά τόπους, μεγάλα βότσαλα. Αλλά ούτε η άμμος ούτε τα βότσαλα είναι όπως ακριβώς τα γνωρίζεις. Το μάτι σου σίγουρα θα αιχμαλωτιστεί από τις χρυσές ανταύγειες και θα προσπαθήσεις να επαληθεύσεις την πρώτη σου εντύπωση.

Αλλά και η δεύτερη ματιά θα σου «πει» τα ίδια: η άμμος είναι πασπαλισμένη με «χρυσόσκονη» και τα βότσαλα το ίδιο. Η «χρυσόσκονη» θα παραμείνει και στα χέρια σου και στα πόδια σου, ως επιβεβαίωση. Μην μπεις ωστόσο στον πειρασμό να βάλεις το χρυσοπράσινο βότσαλο στην τσάντα σου: πρώτον επειδή πραγματικά ότι γυαλίζει δεν είναι και χρυσός και δεύτερον γιατί η θέση τους είναι δίπλα στη θάλασσα κι όχι στο ράφι σου ως σουβενίρ. Τα υπέροχα κεραμικά της Σίφνου ανταποκρίνονται καλύτερα σ’ αυτήν την ανάγκη.

Τα νερά στην παραλία της Χερρονήσου εκτός από ήρεμα και γαλήνια διεκδικούν κι άλλα κοσμητικά επίθετα, χωρίς ίχνος υπερβολής: πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, ρηχά. Στο διάφανο γαλάζιο καθρεπτίζεται το πράσινο των αλμυρικιών και το κάτασπρο των φρεσκοασβεστωμένων, τετράγωνων σπιτιών, που βρίσκονται σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά στο λόφο που προστατεύει γύρω-γύρω την παραλία, ενώ αριστερά και δεξιά, κυριολεκτικά πάνω στο νερό, στέκονται διακριτικά οι δύο φημισμένες ψαροταβέρνες της Χερρονήσου, όπου σπεύδουν να απολαύσουν το φρεσκότατο ψάρι τους ντόπιοι και τουρίστες απ’ όλη τη Σίφνο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΕΡΟΝΗΣΟΣ