Σίφνος Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Κάστρο, στη μεσαιωνική καστροπολιτεία που δεσπόζει στα ανατολικά της Σίφνου, εδρεύει το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί στις συλλογές του ίχνη της ζωής του νησιού από τους γεωμετρικούς, αρχαϊκούς, κλασικούς , ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

στη συλλογή των γλυπτών του περιλαμβάνονται μαρμάρινες κεφαλές, όπως το εξαίρετο μαρμάρινο κεφάλι Κούρου, που χρονολογείται τον  6ο αιώνα π.Χ., επιτύμβιες στήλες, όπως η ανθεμωτή επίστεψη μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης από τον 4ο αιώνα π.Χ., αρχιτεκτονικά μέλη, όπως το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα π.Χ αλλά και ελληνιστικά γλυπτά, όπως το κεφάλι από μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα, του 4ου αιώνα π.Χ..

Τη συλλογή των κεραμικών του απαρτίζουν αγγεία από τη γεωμετρική έως και την ελληνιστική περίοδο (8ος – 2ος αι. π.Χ.).

Το αρχαιολογικό μουσείο μέχρι το 2009 φιλοξενούσε αποκλειστικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου, ωστόσο στη συνέχεια δέχτηκε επέκταση προκειμένου να δεχτεί ευρήματα και από την αρχαία Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.

Το κτήριο, ένα παραδοσιακό διώροφο κτίσμα, αποτελεί δωρεά του ακαδημαϊκού Μαριδάκη, το οποίο το 1980 αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1986.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 8:30-15:00. Δευτέρα κλειστά.

Τηλ: 22840-31022

Είσοδος ελεύθερη.

ΣΙΦΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ