Σίφνος Κάστρο

Στα ανατολικά της Σίφνου στέκεται αγέρωχο το Κάστρο, ένας παραδοσιακός οικισμός, γαντζωμένος στο βραχώδη λόφο, ο οποίος κατοικείται αδιάλειπτα από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς τον προσεγγίζεις από την Απολλωνία, την πρωτεύουσα της Σίφνου και μόλις αποκαλυφθεί μετά την τελευταία στροφή, να μη σταματήσεις δεξιά το αυτοκίνητο για να το θαυμάσεις.

Σίφνος Κάστρο

Το Κάστρο από μακριά είναι ικανό να σου κόψει την ανάσα με την ομορφιά του ενώ από κοντά θα σε πλανέψει με τα χαρίσματα του ενώ η θέα του Αιγαίου από τα σοκάκια του είναι πανοραμική.

Στο Κάστρο η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ίχνη που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού ακόμα, ενώ τα ευρήματα μαρτυρούν έντονη δραστηριότητα τόσο κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους όσο και κατά την Αρχαϊκή και Κλασική Περίοδο.

Το σημερινό Κάστρο στεφανώνεται με τείχη, τα οποία μπορείς να δεις σε πολλά σημεία, που «μιλούν» για την περίοδο της Ενετοκρατίας που γνώρισε το νησί ενώ τόσο οι εντυπωσιακές «λότζιες», οι αλλοτινές είσοδοι στο Κάστρο όσο και τα σπίτια αποτελούν δείγματα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής: δίπατα και τρίπατα, ενωμένα μεταξύ τους, με στενό μέτωπο.

Η πρόσβαση στο Κάστρο είναι πολύ εύκολη, μέσω της Απολλωνίας, και σ’ έναν πολύ καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Με το αυτοκίνητο μπορείς να φτάσεις μέχρι το πρώτο επίπεδο, όπου υπάρχει και άφθονος χώρος για να το παρκάρεις.

στη συνέχεια με τα πόδια μπορείς να εξερευνήσεις το Κάστρο, μέσα από τα καλοφροντισμένα και φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια του. Αν ακολουθήσεις το δρομάκι προς τα ανατολικά θα φτάσεις σε ένα πανέμορφο «μπαλκόνι» με παγκάκι για να απολαύσεις την ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο.

Από εκεί μπορείς να ακολουθήσεις τα σκαλοπάτια, προσεγμένα και με φώτα, ώστε να φτάσεις σε μια μικρή βραχώδη παραλία, που εξασφαλίζει απομόνωση και ησυχία.

Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν πανέμορφα κατάλευκα εκκλησάκια αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου με ευρήματα που έχουν ανασκαφεί στο νησί απ’ όλες τις ιστορικές περιόδους.

Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται το παλιό λιμάνι του Κάστρου, ο Γιαλός ή Σεράλια, απ’ όπου έφευγαν τα προϊόντα για τις υπόλοιπες Κυκλάδες και την Κρήτη. Σήμερα αποτελεί μια παραλία-μινιόν με αμμουδιά και ένα ταβερνάκι, στην οποία μπορείς να φτάσεις είτε με το αυτοκίνητο είτε από μονοπάτι που ξεκινά από το Κάστρο.

ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ