Σίφνος  Παναγία του Βουνού

Η Παναγία του Βουνού αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της Σίφνου. Η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να την επισκεφτείτε. Πρόκειται για ένα μοναστήρι το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργό, το οποίο βρίσκεται στην νοτιοδυτική Σίφνο και ουσιαστικά πάνω στο δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλού.

Σίφνος Παναγία του Βουνού

Τρία χιλιόμετρα πριν φτάσεις στην παραλία στρίβεις δεξιά, όπως σου υπαγορεύει η πινακίδα και ακολουθείς έναν ανηφορικό αλλά πολύ καλό δρόμο, στο τέρμα του οποίου βρίσκεται το μοναστήρι.

Η ευγενική κυρία που κρατά τα κλειδιά του μοναστηριού διατηρεί την είσοδο ανοιχτή αρκετές ώρες της ημέρας. Πετρόχτιστες πεζούλες στον εξωτερικό περίβολο κάτω από τα μεγάλα πεύκα, η εκτυφλωτική λευκότητα του κτίσματος, που το λούζει ο ήλιος στην κορυφή του λόφου και η απόλυτη ησυχία συνθέτουν ένα σκηνικό αρμονίας και ηρεμίας.

Αν προχωρήσεις λίγο παρακάτω θα απολαύσεις μια πανέμορφη εικόνα, την πανοραμική θέα του όρμου του Πλατύ Γιαλού, μιας ατέλειωτης παραλίας έξι ολόκληρων χιλιομέτρων, και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Όταν χορτάσουν τα μάτια σου ομορφιά πέρασε την πόρτα του μοναστηριού, το οποίο χτίστηκε το 1813, με το όμορφο καμπαναριό. Δεκάδες γλαστρούλες σε κάθε ελεύθερη γωνιά πλημμυρίζουν το χώρο χρώματα και μοσχοβολιές.

Τα κελιά των μοναχών είναι πλέον άδεια αλλά τα διατηρούν καθαρά, όπως και όλο το χώρο, καθώς είναι πολύ συχνές οι πανηγύρεις. Σ’ ένα απ’ αυτά φιλοξενήθηκε το διάστημα 9-24 Ιουλίου `1915 ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στο Τέμπλο του Ιερού η οποία σε παρατηρεί με τα γλυκά της μάτια σε όποια γωνιά της εκκλησίας κι αν σταθείς.

Σίφνος Παναγία του Βουνού Φωτογραφίες

ΣΙΦΝΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ