Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα

Κάστρο του Άι-Ντριά

Ο δρόμος προς το «Κάστρο του Άι-Ντριά» στην κορυφή μιας λοφοσειράς με πανοραμική θέα στις νοτιοανατολικές ακτές της Σίφνου και στο απέραντο Αιγαίο είναι από τις διαδρομές που σίγουρα θα πρέπει να κάνεις για να δεις και το άλλο πρόσωπο του νησιού. Εκείνο που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και έρχεται να πλέξει τη μοίρα του κυκλαδικού πολιτισμού με εκείνο του μυκηναϊκού.

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα

στην κορυφή του λόφου θα θαυμάσεις ένα μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τοίχους, που χτίστηκε το 13 αι. π.Χ. , για να περιβάλει την ακρόπολη και το οποίο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Το μέρος κατοικήθηκε σταθερά μέχρι το β’ μισό του 12 αι. π.Χ. μαρτυρώντας τη σημαντική οχυρωματική του θέση. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τα ερείπια πέντε κτισμάτων, πιθανότατα, κατοικιών, που οι ανάγονται στους υστερογεωμετρικούς χρόνους (8ος αι. π.Χ.) και η μία πιθανολογείται ότι προϋπήρξε, και αποδεικνύουν την επανακατοίκηση του οικισμού. Τον 8ο αι. π.Χ. χρονολογούνται εξάλλου και οι οκτώ ορθογώνιοι πύργοι, που χτίστηκαν προς ενίσχυση του αρχαίου τείχους.

Σήμερα διατηρούνται ερείπια από τις τρεις πλευρές του τείχους, που περιβάλλει το οροπέδιο, καθώς το ανατολικό τμήμα έχει γκρεμιστεί εντελώς. Εξάλλου στα ανατολικά, στην πιο απόκρημνη μεριά είναι κτισμένο και το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, που χρονολογείται το 1701.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα είναι πολύ εύκολη. Στο δρόμο προς Βαθύ, στρίβεις δεξιά στην ταμπέλα κι ακολουθείς ένα καινούργιο, ασφαλτοστρωμένο δρόμο που θα σε βγάλει στην κορυφή. Εκεί αφήνεις το αυτοκίνητο στο παρκινγκ και ακολουθείς το πλακόστρωτο, καλοφτιαγμένο μονοπάτι προς την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Το πετρόχτιστο κτίσμα περιλαμβάνει την έκδοση των εισιτηρίων και το εκθετήριο με αρκετά από τα ευρύματα, όπως πήλινα σκεύη, που μαρτυρούν την κατοίκηση του χώρου από τα μυκηναϊκά έως τα ελληνιστικά χρόνια.

Για να φτάσεις στον αρχαιολογικό χώρο χρειάζεται να ανηφορίσεις με τα πόδια περίπου πέντε λεπτά. Ωστόσο η εξαιρετική θέα θα σε αποζημιώσει για τον κόπο σου.

Ένας δεύτερος τρόπος προσέγγισης του αρχαιολογικού είναι ένα μονοπάτι με πολύ καλοδιατηρημένα, στριφογυριστά σκαλοπάτια που ξεκινούν από το δρόμο προς το Βαθύ. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Ανδρέα λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και ώρες: 8:30-15:00.

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα Φωτογραφίες

ΣΙΦΝΟΣ  ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ